Hybride werk: fysiek aanwezig of op afstand, de goede praktijken
De sanitaire crisis die achter ons ligt heeft aanleiding gegeven tot nieuwe pedagogische praktijken. Al deze nieuwe praktijken moeten nog in de juiste vorm gegoten worden en we zien dat de laatste tijd veel universiteiten en scholen overgegaan zijn tot het installeren van de digitale en audiovisuele tools die nodig zijn om deze plotselinge, gedwongen mutatie te kunnen volgen.
Yousense begeleidt de installatie van pedagogische hulpmiddelen, zoals:
- Op de Afdeling Algemene geneeskunde van de Universiteit van Bourgogne werd een studio ingericht met een Microsoft Teams Room oplossing voor de docenten die “college op afstand” geven aan 800 via Teams ingelogde studenten. Het college wordt verder via videoconferencing ook in 3 leslokalen in Nevers uitgezonden. De Microsoft Teams Room oplossing biedt de gebruikers (de docenten) het comfort van een traditionele videoconferentiezaal in een Teams omgeving. De gekozen randapparatuur – camera, microfoons, touchscreen tablet – van de merken Bose, Sennheiser en Crestron, zijn door Microsoft gecertificeerd.
- Als aanvulling op het onderwijs, dat ook gegeven wordt in de vorm van “werkcolleges op afstand” zijn diverse leslokalen en vergaderzalen uitgerust voor BYOD (bring your own device): de docent brengt zijn eigen PC mee die zo (systematisch in de Teams omgeving) als codec voor de webconferentie dienst doet. Om zijn taak te volbrengen hoeft hij alleen nog maar in te loggen op de in de zaal aanwezige audio en video randapparatuur (scherm, camera, speakers).
- Sommige collegezalen, waarin per toerbeurt de helft van de studenten fysiek aanwezig is en de andere helft op afstand het college volgt, zijn uitgerust met tracking camera’s achterin de collegezaal en uiterst gevoelige plafondmicrofoons: het is zo mogelijk het contact en de band te behouden met de studenten, die blij zijn zich in een “ware” lessfeer te bevinden en hetzelfde onderwijs op afstand te kunnen volgen dankzij een geluid van uitstekende kwaliteit en een docent die zich altijd binnen hun gezichtsveld bevindt.
- Een business school rustte verder 12 lokalen uit voor een hybride vorm van lesgeven en voorzag een collegezaal van Teams Event Live voor 10.000 studenten.
Met de zeer snelle installatie van deze nieuwe innoverende tools blijkt duidelijk dat de grootste uitdaging niet het aanpassen van de studenten is, aangezien deze al gewend zijn aan het werken met deze tools. Zij gebruiken deze al veel in hun privé leven en in hun werk, met telewerken, de massieve keuze van videoconferentieoplossingen als Zoom of Teams, conferentiegesprekken, het delen van documenten (WhatsApp, OneDrive…).
Voortaan kan de traditionele vorm van onderwijs, met hoor- en werkcolleges, op die manier volledig op afstand uitgevoerd worden!
De uitdaging is vooral groot voor de docenten, omdat zij behalve dit onderwijs op afstand ook coworking moeten opnemen in hun lesmethodes: hoe kan de interactie met deze minder aanwezige studenten bevorderd worden, hoe kunnen virtueel geworden klassen een nieuwe invulling krijgen, hoe kunnen ook tools voor schriftelijk chatten gebruikt worden voor de interactie, het controleren van de actieve aanwezigheid…
Buiten de onderwijs- en opleidingsinstellingen hebben de studenten ook nieuwe pedagogische ijkpunten nodig, met name temporele en methodologische, persoonlijke feedback en een evaluatie van de door hen opgedane kennis om te weten hoe zij er precies voorstaan…
Deze tools, waarvan sommige al bestaan, moeten nog uitgevonden en gestandaardiseerd, maar in ieder geval gevalideerd worden!
Het gaat er om nieuwe systemen en nieuwe methodes uit te werken die rijkelijk gebruik maken van de onderwijsmiddelen op afstand, zonder daarbij de onvervangbare hulpmiddelen en voordelen van onderwijs met fysieke aanwezigheid uit het oog te verliezen.
Binnen deze uitzonderlijke context die de onderwijswereld hevig in beroering heeft gebracht, is de Unesco een “wereldwijde coalitie” gestart om de implementering van afstandsonderwijs voor 850 miljoen leerlingen te versnellen, met name voor degenen die hier tot nu toe nog geen toegang toe hebben: en dat is goed nieuws!